Keep it simple...

Cu copilul la oftalmolog

Îi spuneam zilele trecute unei cunoştinţe că am programare pentru Diana, la oftalmolog. Moment în care am fost întrebată:
– Dar ce are? S-a plâns de ceva?
– Nu, e consultul anual.
– Consult anual? O chinui degeaba aşa, aiurea?
Cam asta e mentalitatea multora dintre noi: dacă nu te doare, n-ai ce căuta la medic. Unii nu ajung la medic nici când îi doare, că se tratează ei mai bine la recomandarea internetului, medic specialist în toate.
În plus – noi suntem cei care ne învăţăm că medicii sunt Bau-Bau şi apoi urlăm la ei că plâng când trebuie să meargă la un consult, un tratament sau analize. Eu i-am spus mereu Dianei că doctorii sunt cei care ne pot face bine atunci când suntem bolnavi. Şi am avut în majoritatea cazurilor noroc de medici şi asistenţi blânzi şi răbdători, care au făcut-o să aibă încredere în ei.
Este şi cazul Roxanei Cozubaş, pe care am cunoscut-o acum un an. Cu două dezobstrucţii de canal lacrimal la activ şi nişte consulturi nu tocmai prietenoase, Diana nici nu mai voia să audă de mers la oftalmologie. Când am mers la consult anul trecut, stătea ca pe ace, mai mai să fugă pe uşă. Roxana a observat imediat temerile ei şi i-a acordat timp, s-au împrietenit, au discutat, au râs, apoi au trecut şi la fapte. I-a explicat pas cu pas ce o să se întâmple iar Diana, deşi neîncrezătoare, a fost cooperantă. Până la urmă i-a plăcut atât de mult încât anul acesta, când a auzit că mergem iar la control, era chiar nerăbdătoare şi mă întreba în fiecare zi dacă a venit momentul.

Sigur, e de înţeles. Copiii sunt primiţi într-o cameră spaţioasă, cu jucării şi fişe de desenat.

 

Apoi îi preia medicul, care transformă şi consultul într-o joacă.

Acum, fiică-mea are vederea foarte bună. Suntem norocoşi. Dar îmi povestea Roxana că cei mai mulţi copii care ajung la ea au probleme mari cu vederea. Şi cel mai grav este că ajung foarte târziu, pentru că ideea de consult de rutină nu prea există în cultura noastră. Lucruri care se pot rezolva uşor dacă sunt descoperite la timp ajung să se agraveze pentru că oftalmologul este de obicei ultimul pe lista medicilor la care merg oamenii pentru investigaţii.

 

Eu zic aşa: închideţi ochii pentru 30 de secunde şi traversaţi un bulevard aglomerat. Nu, n-o să faceţi asta, pentru că vă este imposibil. Atunci de ce neglijaţi un lucru atât de important cum e vederea? Mergeţi cu copiii voştri la medic. E un lucru mic, dar care îi poate ajuta enorm.

Pe Roxana Cozubaş o găsiţi la Clinica Ocuvista şi mi-ar plăcea să îmi spuneţi dacă am exagerat cu ceva în descrierea ei.

P.S.: Nu e chiar atât de tânără precum pare. Data viitoare o întreb dacă are pe undeva şi elixirul tinereţii. 😊

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza